Yumurta Soğuk Hava Depoları

Yumurta Soğuk Hava Depoları

Ülkemiz de ve çoğu ülkede yumurta yıkanmaz veya yağlanmaz. Kümesten toplanan yumurtanın, tüketime yani marketlere gidene kadar, hangi çevre şartlarında muhafaza edileceğine dair zorunlu bir uygulama bulunmamaktadır. Bizim ülkemizde olduğu gibi birçok ülkede yumurta soğuk hava depolarında muhafaza edilmektedir.

Depolama şartları ise her şeyden önemlidir ve uygun olmayan depolama şartlarında saklanan yumurta, kısa süre içinde bozulur ve sağlık için zararlı, yenileme hale gelir. Yumurtanın dayanıklılık süresini uzatmaya yönelik birçok yöntem bulunmaktadır. Yumurta, doğal yapısı gereği ve oluştuğu bileşikler nedeni ile mikrobiyolojik bozulmalara karşı kendini diğer ürünlere göre az da olsa koruyabilmektedir. Bunlara rağmen yine de yumurta çabuk bozulabilen bir gıda maddesidir.

Gerekli önlemler alınmadığında, yumurtaları toplandıktan sonra ile marketlere sürülene kadar yani tüketime gidene kadar geçen sürede yumurta kalitesinde, yapısında önemli kayıplar olabilir. Tüm önlemler alınmış olsa bile yumurtanın kalitesinin korunması için yine de yumurtadaki gelişmeleri durduramayız, sadece geciktirme yapabiliriz.

Yumurtanın toplanmasından tüketimine, marketlere geçişine kadar birçok besin kaybı yaşar ne kadar doğru bir şekilde soğuk hava depolarında saklanırsa o kadar az kayıp yaşarız. Uygun depo şartlarında bulunmayan yumurta, kısa sürede bozularak sağlık açısından sakıncalı, zararlı hale gelir. Bu nedenle yumurtanın dayanma süresini uzatmaya yönelik depo yöntemleri kullanılırken dikkatli olmak önem taşımaktadır.

Yumurta Soğuk Hava Depolarında Saklanması

Yumurta muhafazasında en yaygın olarak kullanılan yöntem yumurta soğuk hava saklama deposu olmasıdır. Soğuk hava deposunda bir hafta bekletilmiş olan yumurta, oda ısısında bir gün bekletilmiş yumurtadan daha taze halde kalmıştır. Soğuk hava depolarına konulacak yumurta, yeni ambalajlara yerleştirilmiş olup taze, temiz ve kuru olmasına dikkat etmeliyiz. Çatlak ve kırık yumurtalar soğuk hava depolarına koymamalıyız. Yumurta soğuk depoları içine yerleştirilen yumurta ambalajları arasında boşluk bırakılmalı ve bu da hava sirkülasyonunu sağlamalıdır.

Yumurta Soğuk Hava Deposunda Saklanması İçin Dikkat Edilecek Şeyler

Yumurtanın depolanma süresini uzatmak ve kalite kaybını azaltmak ve en aza indirmek için soğuk depoların sıcaklığı -1°C ile -2°C arasında tutmalıyız. Uygun şartlarda yumurta soğuk hava muhafaza deposu yumurtalar 6–7 aya kadar muhafaza edebiliriz. Ticari olarak 7 ay veya daha uzun süre soğuk hava deposunda saklanacak kabuklu yumurtalar için -1ºC ile 0ºC ve %70–80 rölatif rutubet sağlamamız gerekmektedir.

Soğuk hava depolamada kalite kaybını en aza indirmek ve muhafaza süresini uzatmak için yapabileceğimiz şeylerden biri yumurta kabukları yağla kaplayacak depolamaktır. Bunun için özel, renksiz ve kokusuz madeni yağlar kullanmalıyız. Kullanılacak yağın sıcaklığı yumurtanın tazeliği ve muhafaza edilmesi için önemlidir; yağın sıcaklığı yumurta yüzeyinin sıcaklığından birkaç derece yüksek olmalıdır.

Yumurta, yağa bastırmalı, bekletildikten sonra soğutularak yumurta soğuk hava muhafaza deposu almalıyız. Kullanılan soğuk hava deposunda uygun bir havalandırma mekanizması bulundurmalıyız ki bu aşırı rutubetten meydana gelecek küf gelişmesini önlememizi sağlar. Yumurta Soğuk Hava Deposunda gerekli olan nemin korunması için deponun büyüklüğü ve hava sirkülasyonunu sağlaması için uygun ortamı sağlamalıyız.

E-bülten Aboneliği

Yeniliklerden ve fırsatlardan haberdar olmak için abone olun.